Download
  • utorok 25. júna 2024
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

Skvelý DAF Torpedo dokončuje kombináciu VIPRE

Najnovší poklad múzea DAF, príznačne nazvaný 'Šípková Ruženka', bol prebudený zo svojho spánku po štyroch rokoch starostlivej reštaurátorskej práce, ktorá vdýchla nový život kedysi zabudnutému klenotu. Tento unikátny DAF Torpedo nákladný voz je teraz vystavený v múzeu, kde dokončil VIPRE kombináciu vozidiel používaných veľkými podnikmi v 60. rokoch na prepravu zamestnancov do práce a späť.

 
01-Fabulous-DAF-Torpedo-completes-VIPRE-combination
Nádherne zreštaurovaný DAF Torpedo bol odhalený za prítomnosti veľkého počtu dobrovoľníkov z DAF Múzea. Reštaurovanie vozidla bolo tiež kompletne vykonané dobrovoľníkmi.
 

23. júna 2020 – deň, keď Torpedo dorazilo do dielne DAF Múzea. Nákladný voz bol vo veľmi zlom stave, mierne povedané, a pre dobrovoľníkov v múzeu v Eindhovene predstavoval obrovskú výzvu z hľadiska reštaurovania. Strávili štyri roky prácou na obnove vozidla, čo zahŕňalo rozobratie až do posledných skrutiek a matíc. Dnes vyzerá, akoby práve zišiel z linky v továrni DAF.

„S veľkou hrdosťou sme 23. júna predstavili Šípkovú Ruženku,“ hovorí Geert van Rooij, konzervátor múzea. „Je fantastické, že máme dobrovoľníkov s odbornými znalosťami potrebnými na vykonanie tak rozsiahlej reštaurácie. A tiež je úžasné, že sme konečne mohli dokončiť našu kombináciu VIPRE.

V holandčine znamená VIPRE 'Priemyselná preprava personálu v regióne Eindhoven', čo bola spoločná iniciatíva niekoľkých firiem, vrátane Bata, DAF a Philips, v 60. rokoch za účelom organizácie spoločnej prepravy zamestnancov do a z práce. Boli navrhnuté špeciálne prívesy – a postavené karosárňou W. Kusters vo Venlo – ktoré mohli byť ťahané nákladnými vozmi Torpedo, ako je nový exponát, ktorý sme pridali do zbierky.

DAF Múzeum sa nachádza na adrese Tongelresestraat 27 v Eindhovene a je otvorené denne od 10:00 do 17:00, s výnimkou pondelkov.

DAF Múzeum v Eindhovene predstavuje bohatú históriu továrne na automobily 'Van Doorne's Automobile Factory' od samého začiatku v roku 1928 až po súčasnosť. Zbierka obsahuje impozantné množstvo automobilov a nákladných vozidiel, ako aj špeciálnych vozidiel, autobusov a prívesov. DAF Múzeum tiež ponúka širokú škálu možností pre firemné a rodinné akcie. 

 
Rutger Kerstiens

Press Contacts

Are you a journalist and do you have a question? Please contact: 

Rutger Kerstiens
Corporate Communications Department

Tel: +31 (0)40 214 2874 
E-mail:  rutger.kerstiens@daftrucks.com

 

For general questions about DAF, please use:

Tel: +31 (0)40 214 9111 
> Contact us via the information request form